vrijdag 14 juni 2013

Hortus Conclusus - de omsloten tuin

Museum voor religieuze kunst, Uden
1 juni t/m 18 augustus 2013

 
De kruidentuin van het museum is een oase begrensd door museum- en kloosterbebouwing, een hortus conclusus omsloten door een monumentale achttiende-eeuwse muur. Met dit gegeven is een expositie samengesteld waarin kunstenaars en architecten hun gedachten en verbeelding de vrije ruimte geven over kwesties als paradijs en tuin, natuur en cultuur, kwetsbaarheid en schoonheid, afbakening en openheid.

Zie voor uitgebreide informatie en excursies naar kloostertuinen:www.museumvoorreligieuzekunst.nl
 
Museum voor Religieuze Kunst
Vorstenburg 1
5401 AZ Uden

Tel. 0413-263431

Openingstijden 
di-vr 10.00 – 17.00 uur,
za-zo 13.00-17.00 uur.

museumvoorreligieuzekunst.nl


GTT
Glowing Greenhouse no. I, 2013 
10 x 15 x 16 cm
Gemengde techniek op verlicht plateau


Dat wat kwetsbaar is zetten we op een aparte plaats. Een hortus conclusus is  een plek die bescherming wil bieden aan dat wat kwetsbaar is en wordt bedreigd. Zoals Lucebert meent dat alles van waarde weerloos is, zo proberen we de eindeloze rijkdom aan soorten planten en dieren veilig te stellen tegen de al te succesvolle soort waar wij zelf bij horen.

Al lang is er een fascinatie voor de natuur die bedreigd wordt, of het nu gaat om landschappen, vogels of bloemsoorten. Bij het beeld van de hortus conclusus is uitgegaan van tuinkassen zoals we die in bepaalde delen van het land veel kunnen zien. Eigenlijk beschermen de kassen geen plantensoorten die met uitsterven worden bedreigd, maar juist soorten waar een overvloed aan is. Vooral ’s avonds en ’s nachts zijn van binnenuit verlichte kassen betoverend mooi.

Kwetsbare bloemen en planten, Mariaplanten en planten met een symbolische verwijzing naar Maria en/of Christus zijn verzameld, gedroogd, getekend, geschilderd en geplaatst in kleine kweekkasjes. Ze zijn geplaatst op heilige bodem, op een grond, een plattegrond, die soms gebaseerd is op oude klooster-kruidentuinen, en soms op bestaande tuinen van nu met meestal in het midden een verwijzing naar de fontein, ‘fons signatus’.

Om het beeld van het warme licht in een koude Hollandse nacht te versterken, zijn de kweekkasjes van onderaf en/of van binnenuit aangelicht. Zoals een hortus conclusus bescherming biedt aan het al te kwetsbare, zo geeft het licht van de kweekkas in een donkere nacht op mysterieuze, bijna mystieke wijze het bedreigde, kwetsbare leven door aan de volgende dag.