vrijdag 14 september 2012

Wodanseiken Wolfheze # 1




















GTT
Wodanseiken Wolfheze 1, 2012 
digitale fotoprint


De Wodanseiken van Wolfheze

Begin oktober opent in Oosterbeek een groepstentoonstelling over de Wodanseiken. Foto's, schilderijen, tekeningen, grafiek, beelden en installaties moeten een beeld geven van de thematiek rondom deze zeer oude en bijzondere eiken.

De Wodanseiken behoren tot de beroemdste bomen van ons land. Hun naam werd rond 1850 bedacht door de gebroeders Gerard en Johannes Warnardus Bilders, initiators van de zogenaamde Oosterbeekse School van landschapsschilders, waartoe verder o.a. Maris, Mauve, Mesdag en Van Ingen behoorden. Deze groep kunstenaars had een sterk romantische kijk op het landschap. De omgeving van Wolfheze met de grillig gevormde oude eiken langs de Wolfhezer Beek en de omringende heide was veelvuldig onderwerp van hun schilderijen.

       

GTT, 2012
Wodanseiken Wolfheze 2, 2012 
digitale fotoprint


Er schijnen officieel vijf Wodanseiken te zijn. Langs de beek staan meer oude eiken, dus welke exemplaren dit zijn, is moeilijk uit te maken. Van de Wodanseiken wordt vaak gezegd dat ze ongeveer 450 jaar oud zijn. Elders noemt men 400 tot 600 jaar. Een aanwijzing is dat ze groeien langs de Wolfhezer beek: dit is een sprengebeek, dat wil zeggen een kunstmatig gegraven beek, bedoeld om waterradmolens aan te drijven. De beek is rond 1550 gegraven. Aangenomen wordt dat de bomen tussen 1600 en 1700 geplant of ontkiemd zijn.
De grondwaterstand in dit gebied is door wateronttrekking ten behoeve van drinkwaterwinning en industrie fors verlaagd, zo'n 1 tot 2 meter. Het schijnt dat de eiken daar behoorlijk last van hebben gehad. 

Eén van de Wodanseiken is in de jaren twintig afgezaagd: het is nu een prachtige hortus conclusus, rijk begroeid met grassen, kruiden, bladmossen, levermossen, korstmossen en paddenstoelen. Hieronder blijken verschillende zeldzame soorten te zijn, zoals het Paarssteelveentrechtertje. Met deze vondst van het uiterst zeldzame korstmos Omphalina hudsoniana (ook wel Phytoconis viridis en Coriscium viride) en van het bijbehorende vruchtlichaam (paddenstoel) op de stam van de afgestorven 'Wodanseik' in het bos van Wolfheze, is voor het eerst in ons land de fructificatie van het Paarssteelveentrechtertje vastgesteld. 

bron: www.bomeninfo.nl/wodanseiken



De Wodanseiken
Scarabee, Raadsgalerij gemeentehuis Renkum te Oosterbeek
13 oktober 2012 t/m 26 januari 2013

Deelnemende kunstenaars: Catalogtree, Roelinde Boot, Ellen Grote Beverborg, Marianne Hazelhof, Frans Klerkx, Floor Kortbeek, Wenda Kieskamp, Ton Kroes, Annemarie Noorderwerf, Hjalmer Riemersma, Johanneke Sanders, Gerda Ten Thije, Cora Van Antwerpen en Yvonne Zijp.

opening: vrijdag 12 oktober om 16.00 uur
open: ma. t/m do van 8.30 tot 17.00 uur en vr. van 8.30 tot 12.00 uur

www.scarabee-art.nl 




paarssteelveentrechtertje       
 Paarssteelveentrechtertje / foto's: Hans Bugter en KNNV