maandag 8 oktober 2012

Wodanseiken Wolfheze # 2GTT
Sprengebeek, 2012
acrylverf en gelcoarse op doek
140 x 200 cm


Sprengebeek

Alhoewel de vijf Wodanseiken langs de Wolfhezer beek, een kunstmatig gegraven sprengebeek, al heel erg oud zijn en het lange tijd erg moeilijk hebben gehad, zijn vier van de vijf bomen nog altijd springlevend. Ooit werd de grondwaterstand in dit gebied ten behoeve van drinkwaterwinning en industrie fors verlaagd, zo'n 1 tot 2 meter. Het schijnt dat de eiken daar behoorlijk last van hebben gehad. En misschien heeft één van hen daardoor wel het loodje gelegd.

Die eik werd in de jaren twintig van de vorige eeuw afgezaagd; misschien omdat de boom doodging door gebrek aan water. De machtige stam en het enorme wortelstelsel bleven. Langzaamaan veranderde de schijnbaar dode stronk in een prachtige hortus conclusus: een omsloten tuin die uiterst rijk begroeid raakte met grassen, kruiden, bladmossen, levermossen, korstmossen en paddenstoelen. Hieronder blijken verschillende zeldzame soorten te zijn, zoals het uiterst zeldzame korstmos, het Paarssteelveentrechtertje.

Deze afgestorven boom nam ik als uitgangspunt voor het schilderij uit 2012 met de voorlopige titel Sprengebeek.De Wodanseiken
Scarabee, Raadsgalerij gemeentehuis Renkum te Oosterbeek
13 oktober 2012 t/m 26 januari 2013

Deelnemende kunstenaars: Catalogtree, Roelinde Boot, Ellen Grote Beverborg, Marianne Hazelhof, Frans Klerkx, Floor Kortbeek, Wenda Kieskamp, Ton Kroes, Annemarie Noorderwerf, Hjalmer Riemersma, Johanneke Sanders, Gerda Ten Thije, Cora Van Antwerpen en Yvonne Zijp.

opening: vrijdag 12 oktober om 16.00 uur
open: ma. t/m do van 8.30 tot 17.00 uur en vr. van 8.30 tot 12.00 uur

www.scarabee-art.nl