woensdag 25 september 2013

Kunst op de Koffie

Bovenhuis als volière


In het bovenhuis van Renske Waardenburg, in 2e Spijkerdwarsstraat 73, waant men zich in een omsloten tuin, een hortus conclusus, een tuin waarin de vogels de overhand hebben, als was het een volière. Tekeningen van vogels en kleine, verlichte tuinkassen, gecombineerd met opgezette vogels, bevolken de twee bovenverdiepingen. Ondertussen klinkt de pianomuziek van Olivier Messiaen. Voor deze Franse componist, organist en pianist was de schoonheid van 'Gods schepping' – en dan met name het gezang van de vogels zijn grootste inspiratiebron. Messiaen trok regelmatig de natuur in om vogelzang te noteren en heeft de zang van een groot aantal vogels getoonzet voor piano: Catalogue des oiseaux (1956-1958). En juist dit stuk is voortdurend te horen op de eerste verdieping. Een verdieping hoger laten juist de vogels van zich horen.
Zoals Lucebert meende dat alles van waarde weerloos is, zo probeert de hedendaagse mens de eindeloze rijkdom aan planten- en diersoorten veilig te stellen tegen de al te succesvolle soort waar wij zelf toe behoren. Dat wat kwetsbaar is wordt op een aparte plaats gezet, in een hortus conclusus die bescherming wil bieden aan dat wat kwetsbaar is en wordt bedreigd. In die zin zou ‘bovenhuis als volière’ zeker als een hortus conclusus gezien kunnen worden.


Over de hortus conclusus in het werk
Al lang is er een fascinatie voor de natuur die bedreigd wordt: of het nu gaat om landschappen, vogels of bloemsoorten.
Bij de reeks Verlichte tuinkassen / Glowing Greenhouses, -een serie werken die onlangs te zien was in de tentoonstelling Hortus Conclusus, de omsloten tuin in het Museum voor Religieuze Kunst in Uden,- is uitgegaan van tuinkassen zoals we die in bepaalde delen van Nederland veel kunnen zien. Deze miniatuurkassen beschermen dit keer niet zozeer plantensoorten die met uitsterven worden bedreigd, maar juist soorten waar een overvloed aan is. En toch moeten ook deze soorten worden beschermd tegen weer en wind, tegen nacht en kou. Een hele reeks bloemen en planten zijn nu verzameld, gedroogd, getekend, geschilderd en geplaatst in kleine kweekkasjes. Een enkele keer doemt ook een vogel op. Deze flora en fauna is geplaatst op een oerbodem, op heilige grond, in de vorm van plattegronden die gebaseerd zijn op zowel oude klooster-kruidentuinen als op eigentijdse tuinen. en ergens in de tuin bevindt zich water, een verwijzing naar de verzegelde fontein, fons signatus
Glowing Greenhouse no.1, 2013
20 x 30 x 26 cm
gemengde techniek op lichtplateau

 
De grote en kleine werken op papier, die te zien zijn tijdens Kunst op de Koffie, -uiteenlopend van series tekeningen, schilderingen, grafiek tot collages,- worden eveneens bevolkt door bomen, planten, bloemen en vogels. Het werk wordt meestal omsloten door een lijst die niet alleen een letterlijke bescherming van het werk vormt, maar tegelijkertijd ook een metafoor is voor diezelfde  hortus conclusus.  

De prent die speciaal is gemaakt voor dit project in een oplage van 25 en de titel Birdcage Primrose draagt, laat eenzelfde fascinatie zien.
 
                    


                                          


                                               

Birdcage Primrose, 2013
bijdrage grafiekmap Kunst op de Koffie
zeefdruk en stempeldruk op papier 
21 x 15 cm