vrijdag 25 december 2015

'Kunst op je kamer'

zaterdag 12 december 2015 - zondag 17 januari 2016

'Kunst op je kamer' in Museum Het Valkhof (Nijmegen) en in CODA Museum (Apeldoorn) in een kindergalerie.Kinderen en jongeren van 5 t/m 18 jaar kunnen zelf kunst kopen. In beide musea is een tentoonstellingsruimte ingericht met 16 werken van Nederlandse kunstenaars op A4 formaat, die speciaal voor de kindergalerie gemaakt zijn. Alleen kinderen mogen naar binnen. Voor € 45,- kunnen zij hun eigen echte kunstwerk kopen, dat ze zelf uitgezocht hebben. Het thema van deze editie is ‘vluchtelingen’.  waarbij € 5 euro van elk verkocht werk naar Vluchtelingenwerk Nederland gaat. Bij het project verschijnt een kleurboek, dat tegelijk een catalogus is. Het kleurboek is verkrijgbaar in de musea, en wordt daarnaast door Vluchtelingenwerk Nederland verspreid onder kinderen in asielcentra.Unieke werken
Productiehuis Plaatsmaken uit Arnhem heeft 16 Nederlandse kunstenaars gevraagd om een nieuw werk op A4 formaat te maken, geïnspireerd op het thema ‘vluchtelingen’. De 16 werken worden in beperkte oplage gedrukt en zijn zowel in het CODA Museum in Apeldoorn als in Museum Het Valkhof in Nijmegen te zien. De kinderen en jongeren gaan zonder volwassenen de galerie in waar ze zelf een keuze kunnen maken voor een werk. Er zijn daarbij one minute filmpjes te zien, waarin de deelnemende kunstenaars een toelichting geven op het gemaakte werk.

Deelnemende kunstenaars
De kunstenaars die deelnemen aan ‘Kunst op je kamer’ zijn: Harmen Liemburg, David Bade, Gerda Ten Thije, Joost Bakker, Mirka Farabegoli, Charlotte Schleiffert, Hester Oerlemans, Vanessa Jane Phaff, Paul de Reus, Wouter van Riessen, Erik Mattijssen, Anan Striker, Kinke Kooi, Louise te Poele, Daniël van der Veer en Ada Dispa
.Thema vluchtelingen
Voor deze editie van ‘Kunst op je kamer’ is het thema ‘vluchtelingen’ gekozen. De kunstenaars hebben dit thema als uitgangspunt genomen bij het maken van hun werk. Tevens is er samenwerking met Vluchtelingenwerk Nederland gezocht. Van elk verkocht werk ontvangt deze stichting € 5. Voor gevluchte kinderen die net aankomen in Nederland, kan het lastig te benoemen zijn wat er in hun hoofd omgaat. Tekeningen bekijken en inkleuren, kan een vorm van troost bieden. De kleurplaten zijn gebaseerd op de 16 kunstwerken.


Open: 12&13 en 19&20 december -  alle openingsdagen in de kerstvakantie - 9&10 en 16&17 januari


Kunst op je kamer’ is een samenwerkingsverband tussen Stichting Productiehuis Plaatsmaken, Museum Het Valkhof, CODA Museum en Vluchtelingenwerk Nederland. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door Provincie Gelderland, Fonds 21 en het Prins Bernhard Cultuurfonds.Het kleurboek is tot stand gekomen dankzij een bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds en wordt via Vluchtelingenwerk Nederland verspreid bij Nederlandse asielcentra.